Dolphin Watching Tour - Murter

Dobri dupin


Dobri dupin (lat. Tursiops truncatus) je vjerojatno najpoznatija vrsta dupina u svijetu i jedina vrsta koja je redovni stanovnik Jadranskog mora. Ima izduženi hidrodinamični oblik tijela, a boja varira od tamno plave do smeđe-sive na leđima, preko svijetlo sive na bokovima i bijele na trbuhu, koja može poprimiti i ružičastu nijansu tijekom ljeta kad je temperatura mora viša.

Odrasli dobri dupini dugački su od 2 do 4 metra, a težina se može kretati između 100 i 500 kg. Odrasle jedinke populacije koja naseljava Jadran dostižu najveću dužinu od oko 3 metra. Dobri dupini, sa svojim čelično-plavim leđima i njuškama kojima kao da se smiješe, vrlo su inteligentne i društvene životinje.

Dupini su vrlo društvene životinje i žive u skupinama različite veličine i različitog sastava: to mogu biti životinje istog spola ili mužjaci i ženke zajedno sa svojim mladuncima. Pomažu si u lovu, kod poroda i bolesti. Njihovo prijateljsko i lojalno ponašanje za dupine je od životne važnosti.

Dupini se međusobno sporazumijevaju raznim zvukovima. Nije poznato koliko je razvijen njihov "jezik", ali je sigurno da se oni prepoznaju i da međusobno "razgovaraju".


Prugasti dupin


Prugasti dupin (lat. Stenella coeruleoalba) je vrsta dupina, koji se nalazi u umjerenim i tropskim vodama svih svjetskih oceana. Povremeno se pojavljuje i u Jadranskom moru.

Prugasti dupin ima sličnu veličinu i oblik kao i nekoliko drugih dupina, koji nastanjuju vode kao i on (Stenella attenuata, Stenella frontalisi Stenella clymene). Međutim njegova boja je vrlo različita i čini ga relativno lako uočljivim. U donjem dijelu tijela je plave, bijele ili ružičaste boje. Ima jednu ili dvije crne pruge koje okružuju oči, a zatim idu preko leđa, do peraja. Postoje još dvije crne pruge koje idu iza uha - jedna je kratka i završava tik iznad peraja. Druga je duža i ide do ispod trbuha, sve do repa.

Japanci love prugastog dupina u zapadnom Pacifiku barem od 1940. Jedno vrijeme lovili su od 8,000 do 9,000 dupina svake godine, s rekordom od 21,000 godišnje. Od 1980.-ih, nakon uvođenja kvota, taj broj je pao na oko 1,000 ubijenih godišnje. Konzervatori su zabrinuti za mediteransku populacije prugastih dupina, kojima prijete zagađenje, bolesti, brodarske linije i slučajni ulovi u ribarske mreže.


Obični dupin


Obični dupin (lat. Delphinus delphis), kao što mu i ime upućuje, široko je rasprostranjen u morima i oceanima tropskog, suptropskog i umjerenog pojasa. Naseljava oceane i otvorena mora, a zalazi i u priobalne i pliće vode. U Mediteranu su češće prisutni u priobalnim područjima, iako obitavaju i u otvorenim vodama.

Hrane se raznolikim plijenom koji uglavnom uključuje manje vrste plave ribe, te neke vrste pridnenih riba, glavonošce i rakove. Obični dupini često love, putuju i borave u velikim skupinama.

Nekada su bili rasprostranjeni u cijelom Mediteranu, te su se smatrali i najbrojnijom vrstom dupina u Mediteranu, no brojnost im je u značajnom opadanju, a veća populacija danas postoji još samo u Alboranskom moru. Razlozi tako značajnom smanjenju broja nisu u potpunosti poznati no mogu se naslutiti. Obične dupine se smatralo suparnikom u borbi za izlov plave ribe koje je bilo sve manje. Zbog toga ih se u Jadranu, posebno od 50-ih do 70-ih godina, ubijalo što je za posljedicu imalo značajno smanjenje veličine populacije.